Haber,sohbet,sağlık,hikaye,MSC

Sedir Ağacı Fan
Sedir Ağacı Fan
@sedir-agaci | 15 Apr 17 - 12:52

Dün ve bugün okuduğum 2 haber, dünyanın terminatör filminde anlatılan olaylara çok uzak olmadığını gösterdi.

Normalde sanayi robotlarını biliyoruz. Bir kol, rutin bazı işleri yapıyor. Bu kol mantık yürütmüyor, sadece insanların çoğunun yaptığı gibi, ezberinde olan şeyleri tekrarlayıp duruyor. Buna alıştık ve çok şaşırtıcı değildi.

IBMin blue ile başlayan bilgisayarının yapay zekasıda, dünyanın en iyi satranççılarını yenebiliyordu. Buda şaşırtıcı değildi. Çünki özde ezbere dayalı pek mantık gerektirmeyen bir yapay zekaydı. Ezberindeki usta oyunculara ait binlerce hamle içinden en uygununu seçiyordu. Bir kaç hamle sonrasınıda yine mantığa ve soyut yoruma dayanmadan hesaplayabiliyordu. ortalama bir programcı 2 hamle sorasını hesaplayabilen basit bir yapay zekâyı bir kaç günde yapar. Çin damasında ben yaptım.

Bu ezberindeki bilgiyi yorumlamadan direk uygulayan sanayi robotları, binlerce teknisyenin işini elinden aldı.

Dünki japonyadan bir haber ise beyaz yakalılarıda üzecek cinsten.

Bir yapay zekâ, 34 sigorta tespit uzmanının işini elinden almış. Sigorta tespit uzmanı, sigortalı bir ürün zarar gördüğünde, zararı hesaplayarak ödenmesi gereken miktarı bulan kişidir. Bir yapay zekâ bu işi yapmaya başlamış ve firma 34 elemanını işten çıkarmış. Yüksek ücretli 34 kişinin aldığı aylık maaşı hesaplayın. Yaklaşık aylık 200bin TL tasarruf. Bu yapay zekâ, belgeleri okuyarak YORUMLUYOR ve ödenecek tutarı hesaplıyor.

Yapay zekâ nın adı watson. Yine IBM ürünü.

Diğer haber ise 30 yıl öncenin sefil ülkesi ÇİN den. Bugün çin bizi katladı geçti, bir çok diğer ülke gibi.

Üniversite öğrencilerinin katıldığı bir yarışmada çinlilerin ürettiği bir yapay zekâ, yarışmacılar içinde birinci olmuş.

İşin özü bu yapay zekanın bilgisi değil. Bilgisayara bir insan beyninin alacağının milyonlarca katını yüklersiniz, google da olduğu gibi sorar yanıtı alırsınız. Ama google da gelen cevaplar içinde kendi sorunuzun tam karşılığını ararsınız. Bazen en tepededir, bazen hiç yoktur, çoğu zaman sayfalar içinde ararsınız. Binlerce cevap vardır.

İşte çin lilerin ürettiği Wangzai isimli yapay zekâ, soruyu tam olarak doğru algılıyor. Önemli olan kısmı bu. Sonrada mevcut dev veritabanından yine doğru karşılığı buluyor. Öğrencileri geçerek birinci olmuş.

Soruların ne kadar yoruma dayalı olduğu bilgisi yoktu. Az yoruma dayalı ise, yapay zekâ nın sadece soruyu anlama kapasitesi süper denebilir. Yoruma çok dayalı ise, hem anlama hemde doğru sonucu bulma kapasitesi süper denebilir.

Söyleneni anlayan ve karşılığını veren bir yapay zekâ.
Hondanın ürettiği yürüyen merdiven çıkan, cam bardak tutan, taşıyan insansı robot asimo ya yükle.

Ne kadar insanın işsiz kalacağını hesapla.

Asimo ya değilde boston elektronic sin ürettiği hareket kabiliyeti çok yüksek savaşçı robotlara yüklenmişse bu yapay zekâ. Kaç, kaçabildiğin yere kadar...

Maalesef bende kendi robotumu çıkarırım diyemiyorum... Allah sonumuzu hayır eylesin diyeceğim ama Allah taraf tutmuyor, kulları arasında laf üreten değil çalışan kazanıyor.

(13 Şubat 2017)

0031228

0 Comment

You need to login to comment. LOGIN

If you do not have an account, sign up. REGISTER


Other Shares

Recent Shares







Yukarı