@saglikli-yasam | 22 Jun 18 - 23:55
Dut Yemenin Faydaları
Dut mevsimi gelmişken bununla ilgili bilgilendirici ve iştah açıcı bir yazı yazmamak olmaz. Aynı zamanda dut mevsiminin geldiğini de haber vermiş oluruz.
Marketlerde ve manavlarda elma armut gibi çok sık karşılaşmasak da gördüğümüzde ağzımızı sulandıran ve almak istediğimiz bir tat.
Her meyve ve sebzede olduğu gibi dut da beyazıyla, kırmızısıyla, siyahıyla, hatta tatlısı ve ekşisiyle mevsiminde taze taze yenilir, zaten diğer meyve ve sebzeler gibi her mevsim bulunması mümkün olmayan bir meyve. Bu yüzden bulunduğu an kaçırılmaması gerekir.
Özellikle de kenar mahallelerde veya bahçelik yerlerde yol kenarında oturup ağaçlardan topladığı taze dutu plastik kaplara koyan teyzelerden alıp yemek ayrı bir tat veriyor.
Tazesi bulunmadığında ise kuruyemişçilerde falan kuru dut bulmak mümkün. Tazesi kadar olmasa da yine besleyici ve en azından kış mevsiminde dut yemek isteyenlerin biraz daha sabredebilmelerine yardımcı olur.
Tabi kuru dut alırken kurtlu olmamasına dikkat etmekte fayda var çünkü kurutulma aşamasında açık havada kalıyor ve titiz bir yerden alınmıyorsa kurtlu olma ihtimali de var.
Şimdi bir çok hastalığa şifa olan dutun birkaç önemli faydasını sıralayalım:
1. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. İçinde bulundurduğu C vitamini ile vücuttaki zararlı mikroorganizma ve kanserojenlerle savaşır.
2. Beyaz dut aç karnına tüketilirse bağırsak solucanlarını düşürür.
3. İçerdiği demir sayesinde vücudumuzun demir ihtiyacını karşılar ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu arttırıyor.
4. Kalsiyum ve demir açısından zengin olan dut kemik dokusunun korunmasında rol oynuyor.
5. Kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.
6. Siyah dut, boğaz şişkinliğine, çiçek ve kızamık hastalıklarına şifalı gelir.
7. Ekşi dut çiğneyerek yenilirse ağız içi yaralarının (aft) iyileşmesini sağlar.
Dut başka nasıl tüketilebilir?
Her meyve gibi çiğ ve taze taze tüketmek keyif verse de özellikle mevsimi olmadığı zamanlarda ister dut pekmezi olarak, ister dut hoşafı olarak ve isterseniz de dut reçeli olarak tüketebilirsiniz. Ya da yukarıda da belirttiğimiz gibi kuru dut olarak da tüketebilirsiniz.
Kaynak 1: http://www.yasemin.com/saglik/haber/2617382-dutun-faydalari-nelerdir-beyaz-ve-kara-dut-hakkinda-bilinmesi-gerekenler
Kaynak 2: https://www.memurlar.net/haber/757131/bir-cay-bardagi-dutun-10-faydasi.html